piątek, 17 listopada 2017

Galaretka z kurczaka

No to czas na trzecią odsłonę wykorzystania wywaru, który był gotowany ostatnio. Tym razem jest to galaretka drobiowa.

Do przygotowania galaretki będą potrzebne:
  • Mięso z kurczaka gotowanego na którym gotowaliśmy wywar według przepisu który znajdziecie tutaj.
  • 1,1 litra wywaru z poprzedniego przepisu
  • 0,5 puszki zielonego groszku
  • 0,5 puszki kukurydzy z puszki
  • 1 opakowanie żelatyny
  • Jeśli Wam zostało trochę warzyw to opcjonalnie marchewka i pietruszka
Do roboty.
Obieramy mięso ze skóry i kości.
Bierzemy kilka miseczek i na dno każdej nakładamy po  łyżeczce groszku i kukurydzy. Można też dać kilka kosteczek marchewki i pietruszki. U nas wszystkie warzywa poszły na sałatkę, więc nie ma.
Obrane mięso kroimy na mniejsze kawałki i nakładamy do połowy miseczek.
W połowie znowu dajemy po łyżeczce groszku i kukurydzy a następnie uzupełniamy miseczki do pełna mięsem.
Wywar przelewamy przez sitko, trochę solimy i gotujemy, następnie rozpuszczamy w nim całą paczkę żelatyny, chyba że na opakowaniu jest inaczej. Po prostu robimy to tak jakby był litr wody.
Zalewamy miseczki wywarem tak, żeby mięso było przykryte.
Teraz pozostaje czekać aż galaretki ostygną i wstawiamy do lodówki. Jak galaretka stężeje, to jest gotowa do jedzenia.
Smacznego :)












Brak komentarzy:

Prześlij komentarz