piątek, 24 listopada 2017

Paszteciki z kapustą i grzybami

Dzisiaj przepis na paszteciki z kapustą i grzybami. Przekąska idealna na spotkania ze znajomymi zarówno zimna jak i ciepła z barszczem czerwonym, dodatkowo bardzo świąteczna, więc można zrobić już teraz i zamrozić na miesiąc, żeby przed samymi świętami mieć mniej roboty :)

Do przygotowania pasztecików będą potrzebne następujące składniki:
  • 500 g mąki pszennej typu 450-550
  • 4 żółtka
  • 2 całe jaja
  • 0,5 łyżeczki soli
  • 40 g świeżych drożdży
  • 4 łyżki śmietany 30%
  • 140 g roztopionego masła
  • 1 łyżeczka cukru
  • Czarny pieprz
  • 500 g kapusty kiszonej
  • garść suszonych grzybów
  • 1 łyżeczka miodu
  • 0,5 szklanki półsłodkiego czerwonego wina
 No to do pracy rodacy.
Ciasto robimy tak jak na szpekówki. Przepis znajdziecie tutaj.
Przygotowanie farszu zaczynamy od pokrojenia kapusty na mniejsze kawałki. Kapustę można przed pokrojeniem opłukać i wycisnąć, żeby była mniej kwaśna, ale my lubimy jak jest mocna, więc od razu z pojemnika kapucha trafiła na deskę.
Na patelni rozgrzewamy odrobinę masła i smażymy kapustę ok 10 minut, po czym dodajemy wino, miód i pieprz. Jeśli ktoś ma suszone śliwki, to może dodać kilka śliwek pokrojonych na małe kawałki. U nas śliwek zabrakło, ale i tak wyszło bardzo dobrze. Całość dusimy kolejne 10 minut.
Grzyby zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na 10 minut, następnie je odcedzamy, przelewamy zimną wodą i kroimy na mniejsze kawałki. Nie krójcie za drobno, bo fajnie czasem poczuć większy kawałek grzybka.
Grzyby dodajemy do kapusty i dusimy wszystko razem jeszcze ok 5 minut. Odstawiamy do ostygnięcia.
Gdy ciasto nam podrośnie, to rozwałkowujemy je na grubość 4-5mm.
Wyrównujemy dłuższe brzegi i tniemy na 2 paski "jednakowej" szerokości.
Na środek każdego paska nakładamy nadzienie a następnie zamykamy ciasto tak, aby nadzienie było w środku i mocno dociskamy brzeg rulonu. Uwaga- starajcie się, aby na łączeniu nie było nadzienia, tylko samo ciasto, wtedy ładnie się sklei.
Gdy mamy już gotowe "wałeczki", to kroimy je nożem na kawałki o długości ok 5 cm i układamy na blaszce do pieczenia. Z tej ilości ciasta wyjdą ok 3 blachy, więc troszkę jedzenia będzie :)
Paszteciki w zasadzie gotowe. Można je teraz posmarować rozmąconym jajkiem, posypać kminkiem, sezamem, makiem..., co kto lubi.
Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do ok 180 stopni i pieczemy 15-20 minut. Jak się zrumienią, to są gotowe.
Smacznego :)





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz