wtorek, 21 listopada 2017

Czekoladowe bułki z migdałami

Dzisiaj wariacja na temat bułek maślanych. Zastanawiałem się czy da się trochę zmodyfikować ten przepis i jest on moim eksperymentem. Eksperyment udany więc do dzieła :)

Do przygotowania bułek będą potrzebne następujące składniki:
  • 500 g mąki pszennej typu 500
  • 1 jajko
  • 0,5 łyżeczki soli
  • 80 g cukru
  • 25 g świeżych drożdży
  • 1 szklanka mleka
  • 100g masła
  • 2 kropelki aromatu migdałowego
  • 30 całych migdałów
  • 0,5 tabliczki czekolady gorzkiej
  • 0,5 tabliczki czekolady mlecznej
Do roboty.
Mielimy w blenderze lub kroimy ręcznie migdały. Ja zdobiłem 2 grubości. Połowa została zmielona na mąkę
a druga połowa na większe kawałki.
Do misy wsypujemy składniki suche, czyli mąkę, cukier, sól, migdały i mieszamy łyżką.
W rondelku rozpuszczamy masło wraz z połową mleka. W tym czasie w drugiej połowie mleka rozprowadzamy drożdże wraz z łyżeczką cukru.
Teraz do składników suchych wbijamy jajko, wlewamy zaczyn drożdżowy i włączamy mikser. Pomału dolewamy roztopione masło z mlekiem, ale uwaga żeby nie było gorące. Ma być letnie.
Czas wyrabiania ciasta w maszynie to ok 5 minut. W połowie czasu dodajemy do ciasta pokruszoną czekoladę. Można ją posiekać ręcznie lub w blenderze. Ważne żeby były też większe kawałki. Dolewamy również aromat, ale to nie jest pozycja obowiązkowa.
Teraz wyrobione ciasto przekładamy do dużej miski posypanej mąką, przykrywamy ściereczką i zostawiamy w cieple na ok godzinę żeby wyrosło.
Po godzinie ciasto powinno podwoić swoja objętość. Odrywamy kawałki ciasta i formujemy z niego bułeczki. Można je po uformowaniu posmarować rozmąconym jajkiem i posypać np sezamem.
No i siup do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na ok 20 minut. Jak będą takie jak na głównym zdjęciu to są gotowe. Smacznego :)





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz