środa, 29 listopada 2017

Dyniowa zapiekanka z mięsem mielonym

Dzisiaj przedstawiamy przepis na dyniową zapiekankę. Jesień pomału się kończy, więc trzeba korzystać z dobrodziejstw dostępu do świeżych warzyw takich jak np dynia. jest to bardzo uniwersalne warzywo z którego można przygotować zarówno słodkie jak i wytrawne potrawy.
Jedzcie warzyw ile wlezie, bo najważniejsze to zgromadzić zapas witamin przed zimą.
Dzisiaj dynia gości na naszym stole w postaci zapiekanki z mięsem mielonym, pieczarkami i papryką. Zresztą...sami zobaczcie :)

Do zrobienia naszej zapiekanki potrzebne będą:
  • Dynia (około 1,5 kg po obraniu i wyjęciu pestek
  • 1 duża cebula
  • 500 g mięsa mielonego wieprzowego
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 puszka krojonych pomidorów
  • 200 g pieczarek
  • 1 czerwona papryka
  • 200 ml kwaśnej śmietany lub jogurtu
  • 2 łyżeczki serka topionego
  • 100 g startego żółtego sera
  • natka pietruszki
  • Przyprawy- sól, pieprz, kmin rzymski, pieprz cayene, bazylia
No to do roboty.
Dynię obieramy ze skórki i kroimy w kostkę. Nie róbcie zbyt dużych kawałków, bo będzie się długo piekła zanim zmięknie. U nas daliśmy ciut za duże kawałki, ale finalnie się wszystko udało. Połowę pokrojonej dyni wkładamy do naczynia żaroodpornego. Nie trzeba go niczym smarować.
 Na patelni smażymy pokrojoną w kosteczkę cebulę a następnie dodajemy mięso mielone i posiekany drobno czosnek. Dodajemy przyprawy- sól, pieprz, bazylię, pieprz cayene i smażymy aż mięso się lekko zrumieni.
Na koniec dodajemy puszkę pomidorów i dusimy to razem ze 3 minuty. Mięsko mamy gotowe.
#myAmbition
Dynię w naczyniu posypujemy delikatnie kminem rzymskim (fajnie się komponuje z dynią).
Wykładamy na dynię nasze mięso.
Pieczarki myjemy lub obieramy ze skórki i kroimy w plasterki. paprykę kroimy w kostkę. Wszystko razem smażymy doprawiając solą i pieprzem.
Na mięso układamy drugą część dyni a następnie nasze pieczarki z papryką.
Czas na sosik. Tutaj mieszamy śmietanę lub jogurt z serkiem topionym. Ponieważ my mieszaliśmy blenderem, to dodaliśmy jeszcze małą garstkę startego żółtego sera i wymieszaliśmy to na jednolitą masę. Po wymieszaniu dodajemy posiekaną natkę pietruszki.
Zalewamy sosem zapiekankę i wstawiamy ją do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na ok 50 minut lub godzinę jeśli grubo pokroiliście dynię. Po tym czasie zapiekankę wyjmujemy, posypujemy startym serem i wstawiamy jeszcze na 15 minut do piekarnika. Proponuję zapiekać bez przykrycia, bo dynia puści trochę soku, który będzie miał jak odparować i się nie zrobi zupa.
No i gotowe. My już zjedliśmy, teraz czas na Was :)



A gdyby ktoś chciał kupić sobie coś na święta, to poniżej macie kodzik rabatowy do sklepu dajar, ważny do końca grudnia.



2 komentarze: