wtorek, 28 listopada 2017

Bułki pełnoziarniste

Kolejne pieczywo, które na stałe gości w naszym domu. Tym razem zrobiliśmy bułki pełnoziarniste. Przepis jest bardzo podobny do przepisu na kajzerki, różnica jest w rodzaju mąki i końcowym wykonaniu bułek. Takie pełnoziarniste bułki są na pewno tańsze i zdrowsze niż kupne, bo wiemy co jest w środku.



Do przygotowania bułek będą potrzebne następujące składniki:
  • 500g mąki pszennej pełnoziarnistej
  • 25g świeżych drożdży
  • 1 łyżeczka soli
  • 1,5 łyżeczki cukru
  • 2 łyżki oleju
  • 1 jajko
  • 3/4 szklanki ciepłej wody
  • Otręby do posypania
No to do roboty.
Rozkruszamy drożdże do szklanki, wsypujemy cukier, wlewamy wodę i całość dokładnie mieszamy żeby drożdże się rozpuściły.
Do misy malaksera wsypujemy wszystkie suche składniki, wlewamy olej, zaczyn drożdżowy, wodę i wyrabiamy ciasto ok 5 minut. Gdyby kleiło się do ścianek misy, to zgarniamy je do środka szpatułką i podsypujemy odrobiną mąki.
Gdy ciasto mamy wyrobione, formujemy je w kulkę, umieszczamy w posypanej mąką dużej misce, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na godzinę.
Po godzinie ciasto powinno podwoić swoją objętość.
Odrywamy równe kawałki ciasta (powinno wyjść ok 10 bułek) i formujemy je w kulki, następnie kładziemy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i nacinamy na krzyż nożem.
Smarujemy bułki na wierzchu ciepłą wodą przy pomocy pędzelka i posypujemy otrębami.
Pieczemy ok 20 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni.
Ponieważ korzystamy z piekarnika gazowego, to na sam dół wkładamy jedną z dużych blach i wlewamy na nią pół szklanki wody, zaś same bułki umieszczamy wysoko żeby się nie przypaliły z dołu. Taki sposób pieczenia czyni bułeczki bardzo puszystymi i wilgotnymi w środku. Polecamy spróbować :)



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz