sobota, 18 listopada 2017

Łatwe kajzerki

Kolejne podejście do kajzerek, tym razem bez topienia masła, mleka i drożdży w proszku. Są całkiem niezłe i bardzo proste w przygotowaniu. Trudno powiedzieć które są lepsze, ale właśnie piekę kolejną porcję tych :)


Do przygotowania kajzerek będą potrzebne następujące składniki:
  • 500g mąki pszennej typu 550 lub 650
  • 25g świeżych drożdży
  • 1 łyżeczka soli
  • 1,5 łyżeczki cukru
  • 2 łyżki oleju
  • 1 jajko
  • 3/4 szklanki ciepłej wody
No to do roboty.
Rozkruszamy drożdże do szklanki, wsypujemy cukier, wlewamy wodę i całość dokładnie mieszamy żeby drożdże się rozpuściły.
Do misy miksera wsypujemy wszystkie suche składniki, następnie wbijamy jajko i wlewamy olej.
 Włączamy mikser i pomału wlewamy drożdżowy zaczyn. Ciasto wyrabiamy mechanicznie ok 5 minut.
Przekładamy ciasto do większej miski, posypanej mąką.
A następnie przykrywamy ściereczką, odstawiamy w ciepłe miejsce i czekamy około godziny aż wyrośnie.
Formujemy bułeczki, nacinamy je płytko nożem i odstawiamy na ok 10 minut żeby podrosły.
Nagrzewamy piekarnik do 220 stopni i wsadzamy bułki na ok 20 minut. Jak będą rumiane z góry to są gotowe.
Smacznego




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz