wtorek, 5 grudnia 2017

Smalec ze skwarkami

Dzisiaj rozpusta. robimy domowy smalec ze skwarkami, cebulką i jabłkiem. Nie ma to jak pajda dobrego chleba ze smalcem i ogórkiem kiszonym.

Do zrobienia smalcu będą potrzebne następujące składniki:
  • 1 kg słoniny bez skóry
  • 0,4 kg surowego boczku
  • 2 duże cebule
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 duże jabłko
  • 1 łyżeczka soli
  • świeżo utłuczony pieprz zielony, pieprz czarny i opcjonalnie kilka owoców jałowca
  • 1 łyżka majeranku
Przygotowanie smalcu zaczynamy od zmielenia słoniny oraz pokrojenia boczku w drobną kosteczkę.
 Do garnka (ok 3 litrowego) wkładamy słoninę, stawiamy na małym ogniu i wytapiamy pod przykryciem ok 45 minut. Co kilka minut warto przemieszać. Gdy słonina się wytopi, dodajemy boczek i wytapiamy ok 30 minut.
Kroimy cebulę w kostkę, czosnek przeciskamy przez praskę, dodajemy do garnka i całość gotujemy ok 15 minut.
Jabłko ścieramy na dużych oczkach i dodajemy do garnka razem z przyprawami. Całość gotujemy jeszcze ok 15 minut.
Wytopiony smalec wraz ze skwarkami przekładamy do mniejszych naczyń, odstawiamy do ostygnięcia i chowamy do lodówki.
Pozostaje nam się cieszyć smakiem domowego smalczyku do którego żaden kupny nie ma startu.

1 komentarz: