środa, 6 grudnia 2017

Babka drożdżowa

W ramach testowania nowej foremki upiekliśmy dzisiaj babkę drożdżową. Wyszła dobra i puszysta, chociaż trochę źle przygotowaliśmy formę i był problem z jej wyjęciem. Na przyszłość już wiemy co i jak a dzięki naszym problemom Wam pójdzie jak po maśle. Przepis jest prosty i naprawdę szybki w wykonaniu. Babka to fajna opcja na końcówkę jesieni, bo świeżych owoców jest coraz mniej a babka kojarzy się z wielkanocą, czyli okresem wiosennym. Takie ciepłe chwile w chłodne dni.

Do przygotowania babki potrzebne będą następujące składniki:
  • 500 g mąki pszennej typu 450-550
  • 50g drożdży
  • 3 całe jajka
  • 100 g masła
  • 300 ml mleka
  • 100 g cukru (opcjonalnie 80g cukru białego plus 20 g trzcinowego)
  • 1 cukier waniliowy
  • 50 g rodzynek
Na początek podgrzewamy w rondelku mleko (250ml, pozostałą część zostawcie do zaczynu) i rozpuszczamy w nim masło. Gdyby temperatura była za wysoka, to po rozpuszczeniu masła wstawcie na chwilę rondelek do miski z zimną wodą żeby się ochłodził. Ma być ciepłe ale nie gorące.
Następnie przygotowujemy zaczyn, czyli rozkruszamy drożdże do pozostałych 50 ml mleka, dodajemy łyżeczkę cukru i dokładnie mieszamy aż drożdże się całkowicie rozpuszczą.
No to mamy podstawę. Lecimy z ciastem.
Do misy miksera wsypujemy cukier, wbijamy jajka i całość miksujemy na kogel mogel. Cukier powinien się całkowicie rozpuścić w jajkach.
Do jajek z cukrem dodajemy przesianą mąkę, wlewamy zaczyn, mleko z masłem i wyrabiamy hakiem do uzyskania jednolitej masy. W zasadzie dało by tu radę mieszadło "K" bo ciasto nie jest zbyt gęste, ale na wszelki wypadek my mieszaliśmy hakiem. Pod koniec dodajemy rodzynki, które przed dodaniem zalewamy na 10 minut wrzątkiem, potem je odcedzamy.

 Przygotowujemy formę. My posmarowaliśmy tylko olejem co okazało się błędem. Formę trzeba posmarować masłem i posypać bułką tartą.

Wykładamy ciasto do foremki.
Babkę przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na godzinę. Nasza foremka okazała się odrobinę za mała i babka próbowała nam z niej uciec, ale finalnie babka jest, w zasadzie to już prawie jej nie ma :P Foremka użyta do pieczenia to #myAmbition Fusion Fresh 22cm

Babkę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy o 25 minut. Po upieczeniu odstawiamy do ostygnięcia i dopiero ją wyjmujemy. Próby wyjęcia ciepłej babki mogą się nie udać.
Po wyjęciu babkę oprószamy cukrem pudrem albo lukrujemy.
Smacznego :)

Gdybyście chcieli kupić coś do kuchni, to w sklepie Dajar są aktualnie fajne promocje. Poniżej macie kodzik z dodatkowym rabatem 10% ważny do końca grudnia.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz