piątek, 8 grudnia 2017

Babka cytrynowa

Dzisiaj przepis na kolejny szybki deser. Od dziecka uwielbiam babkę cytrynową, więc nie mogło jej u nas zabraknąć. Do zrobienia babki nie potrzeba wielkich umiejętności, tylko kilku podstawowych składników. Nie trzeba żadnych owoców o które pod koniec jesieni jest już coraz trudniej. Cytrynę dostaniecie przez cały rok, więc można tą babkę jeść na okrągło.

Do przygotowania babki będą potrzebne następujące składniki:
  • 200g masła lub margaryny
  • 200g cukru
  • 200g mąki tortowej
  • 4 całe jajka
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 cytryna
No to do roboty. Jak widzicie składników nie jest dużo i łatwo zapamiętać ich proporcje.
Na początek wkładamy do misy malaksera masło (dobrze je pokroić w mniejsze kawałki), wsypujemy cukier i wyrabiamy całość na gładką masę.
Teraz dodajemy wszystkie pozostałe składniki- przesianą mąkę, jajka, proszek do pieczenia. Ścieramy skórkę z cytryny, wyciskamy sok z cytryny i włączamy mikser. Całość wyrabiamy ok 2-3 minuty aż wszystkie składniki się równomiernie połączą.
Przygotowujemy formę do pieczenia- u nas #myAmbition Fusion Fresh 22cm. Foremka okazała się trochę za duża na tą ilość ciasta, ale wyszedł za to ładny wianuszek. W celu przygotowania do pieczenia smarujemy formę masłem i posypujemy tartą bułką.
Wykładamy ciasto do foremki i wyrównujemy je.
Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy 35 minut.
Po wystudzeniu wyjmujemy babkę z formy, posypujemy cukrem pudrem lub lukrujemy.

Gdyby ktoś potrzebował taką czy inną formę do pieczenia albo inne akcesoria kuchenne, to w sklepie Dajar mają teraz fajne wyprzedaże a po wpisaniu kodu rabatowego z baneru poniżej będziecie mieć dodatkowe 10% rabatu (kod ważny do końca grudnia)
.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz