niedziela, 5 listopada 2017

Imprezowe ślimaczki

Na początek przedstawiamy Wam przepis na wyśmienitą przekąskę na wieczorne spotkania z przyjaciółmi. Przepis jest prosty a wykonanie błyskawiczne po to, aby nie ominęła Was żadna kolejka ;) Daniem tym zazwyczaj raczy nas moja bratowa. Troszkę go zmodyfikowałem dodając sera, ale obie wersje są wyśmienite.


Do wykonania naszych ślimaczków potrzebujecie następujących składników.
Mamy tu:
- Ciasto francuskie (kupne bo ma być szybko, ale jak ktoś nie pije z resztą przyjaciół to może zrobić własne)
- Boczek w plastrach
- Ser mozarella lub inny tarty ser
- Pesto w słoiku (obojętnie jakie, może być nawet gęsty ketchup albo ajvar)
- Ostry sos lub ostra przyprawa w proszku, np pieprz cayene.

No to do roboty (ok 5 minut bez pieczenia)
1. Rozwijamy ciasto i smarujemy pesto oraz dodajemy gdzieniegdzie kilka kropelek ostrego sosu
Układamy boczek i posypujemy serem. U nas dodatkowo kilka świeżych listków bazylii
Zwijamy całość w ciasny rulonik
Następnie rulonik kroimy nożem na plasterki grubości ok 1,5cm i układamy na blaszce do pieczenia wyłożonej pergaminem



Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do ok 180 stopni i pieczemy do uzyskania rumianego koloru (ok 10 minut).
Gotowe. Smacznego i przypominam że jutro poniedziałek więc z wypróbowaniem proponuję czekać do piątku ;)












Brak komentarzy:

Prześlij komentarz