czwartek, 16 listopada 2017

Kajzerki na mleku

U nas ciągle szał pieczenia. Tak się wkręciliśmy, że nie możemy przestać i praktycznie codziennie mamy swoje pieczywko. Dzisiaj przepis na domowe kajzerki :)

Do zrobienia kajzerek potrzebne będą następujące składniki:
  • 500g mąki pszennej typu 650
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 jajko
  • 1 łyżka masła
  • 7g drożdży instant (1 paczuszka)
  • 0,5 łyżeczki cukru
  • 1 szklanka mleka
Do roboty :)
Podaję jak robić w przypadku miksera planetarnego, ale równie dobrze, choć dłużej można ciasto wyrobić ręcznie na stolnicy.
Do misy wsypujemy składniki suche, czyli mąkę, sól, cukier, drożdże. Całość mieszamy łyżką.
W tym samym czasie do rondelka wlewamy mleko, dodajemy masło i ciut podgrzewamy aby masło się roztopiło w mleku.
Do składników suchych wbijamy jajko, misę umieszczamy w mikserze, zakładamy hak do wyrabiania ciasta i włączamy mikser na wolne obroty. W czasie mieszania wlewamy pomału mleko z masłem. Wyrabiamy ciasto ok 5 minut aż wszystkie składniki się połączą. W czasie wyrabiania warto sprawdzać czy ciasto nie klei się do misy. Jak się klei, to zatrzymać, zgarnąć szpatułką, podsypać ciut mąki i wyrabiać dalej.
Po wyrobieniu ciasta formujemy z niego kulkę i wkładamy do miski a następnie przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na minimum godzinę. Zalecam 1,5 godziny.
W tym czasie ciasto powinno podwoić swoją objętość.
Ciasto dzielimy na 10 części i z każdej formujemy ręcznie bułeczkę którą układamy na blasze do pieczenia. Po uformowaniu wszystkich bułeczek nacinamy je płytko nożem na krzyż lub jednym długim pociągnięciem i odstawiamy na ok 15 minut w celu dalszego rośnięcia.
W czasie jak bułeczki rosną nagrzewamy piekarnik do 200 stopni. Wkładamy bułeczki i pieczemy ok 20 minut aż z wierzchu zaczną się rumienić jak na głównym zdjęciu.

PS. Wiedzcie że coś się dzieje, bo zakwas 2 dni temu nastawiłem, więc niedługo będziemy próbować pieczenia własnego chlebka :)


1 komentarz: