Postanowiliśmy trochę zaszaleć i przepis jest dość złożony, ale wart zachodu. Prezentacja będzie trochę inna niż zwykle, ponieważ sam przepis składa się z kilku podpunktów, które należy po kolei zrealizować, żeby finalnie złożyć danie. No to zapraszamy dalej i jedziemy z tematem :)
Na początek robimy kruche ciasto.
Składniki:
- 250 g mąki pszennej pełnoziarnistej
- 125 g zimnego masła
- 2 łyżki jogurtu lub kwaśnej śmietany
- 0,5 łyżeczki soli
- 0,5 łyżeczki chili lub pieprzu cayenne
- 0,5 łyżeczki kurkumy
- 1 jajko
Teraz bierzemy się za kurczaka.
Składniki:
- 500 g filetu z piersi kurczaka
- Przyprawy- sól, pieprz czarny i suszona natka pietruszki lub kolendry
Na patelni rozgrzewamy trochę oleju i smażymy kurczaka tak, żeby się ściął i lekko zarumienił.
No to mamy gotowy drugi składnik dania. Teraz zabieramy się za "konfiturę z dyni".
Składniki:
- 400 g obranej dyni
- 1 łyżka masła
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżeczka ketchupu
- Przyprawy- sól, pieprz cayenne, garam masala
Zostały 2 składniki. Pierwszy to por. Tutaj po prostu bierzemy 1 pora i kroimy go w ćwierć- plasterki o szerokości ok 0,5 cm.
No i najważniejszy składnik. Majonez. Teoretycznie można dać kupny, ale zdecydowanie lepiej jest zrobić własny, zwłaszcza że będzie to majonez po tuningu.
No to lecimy z własnym majonezem :)
Składniki:
- 300 ml dobrego oleju, na przykład #OlejWielkopolski
- 2 umyte i sparzone wrzątkiem jajka
- 1,5 łyżki octu spirytusowego lub 3 łyżki soku z cytryny
- 1 łyżeczka musztardy
- 1 łyżeczka pieprzu czarnego
- 1 łyżeczka soli
- 1 większa łyżeczka kminu rzymskiego
Wszystkie składniki umieszczacie w wysokim, wąskim naczyniu (szerokość naczynia musi być taka, żeby zmieścił się w niej blender). Teraz zjeżdżamy wyłączonym blenderem na sam dół i włączacie go na maksymalne obroty. Po ok 5 sekundach na dole zacznie się robić majonez. Podnosicie pomalutku blender w górę i majonez zacznie się robić coraz wyżej. Jak dojedziecie do góry, to pomału zjeżdżajcie w dół i tak ze 4-5 razy. No i gotowe. Macie własny majonezik bez żadnej chemii :)
Jak chcecie majonez bardziej gęsty, to dolejcie więcej oleju. U nas wyszedł idealny.
No to mamy wszystko. Czas na złożenie dania :)
Wyjmujemy ciasto z lodówki, dzielimy na 6 porcji i każdy kawałek rozwałkowujemy na średnicę trochę większą niż średnica kokilek. Wyklejamy ciastem kokilki, nakłuwamy dno widelcem w kilku miejscach i wstawiamy na 15 minut do piekarnika nagrzanego do 200 stopni.
Wyjmujemy kokilki i na dno nakładamy pikantną konfiturę z dyni.
Kolejna warstwa to pokrojony por.
Teraz układamy kurczaka.
Całość smarujemy dość grubo naszym aromatycznym majonezem.
Jeśli macie świeżą kolendrę lub pietruszkę, to jest dobry moment, żeby na wierzchu trochę położyć a następnie całość posypać startym żółtym serem.
No i prawie gotowe. Wstawiamy nasze danie znowu do piekarnika i zapiekamy 25 minut. Po wyjęciu dekorujemy majonezem, można też pokropić pikantnym sosem.
Życzymy smacznego. Wiemy, że jest troszkę pracy przy tym daniu, ale naprawdę warto spróbować i nie ma obaw- na pewno się uda.
Smacznie wygląda ta tarta z mąki pełnoziarnistej. :)
OdpowiedzUsuń