Jedzcie warzyw ile wlezie, bo najważniejsze to zgromadzić zapas witamin przed zimą.
Dzisiaj dynia gości na naszym stole w postaci zapiekanki z mięsem mielonym, pieczarkami i papryką. Zresztą...sami zobaczcie :)
Do zrobienia naszej zapiekanki potrzebne będą:
- Dynia (około 1,5 kg po obraniu i wyjęciu pestek
- 1 duża cebula
- 500 g mięsa mielonego wieprzowego
- 3 ząbki czosnku
- 1 puszka krojonych pomidorów
- 200 g pieczarek
- 1 czerwona papryka
- 200 ml kwaśnej śmietany lub jogurtu
- 2 łyżeczki serka topionego
- 100 g startego żółtego sera
- natka pietruszki
- Przyprawy- sól, pieprz, kmin rzymski, pieprz cayene, bazylia
Dynię obieramy ze skórki i kroimy w kostkę. Nie róbcie zbyt dużych kawałków, bo będzie się długo piekła zanim zmięknie. U nas daliśmy ciut za duże kawałki, ale finalnie się wszystko udało. Połowę pokrojonej dyni wkładamy do naczynia żaroodpornego. Nie trzeba go niczym smarować.
Na patelni smażymy pokrojoną w kosteczkę cebulę a następnie dodajemy mięso mielone i posiekany drobno czosnek. Dodajemy przyprawy- sól, pieprz, bazylię, pieprz cayene i smażymy aż mięso się lekko zrumieni.
Na koniec dodajemy puszkę pomidorów i dusimy to razem ze 3 minuty. Mięsko mamy gotowe.
#myAmbition
Dynię w naczyniu posypujemy delikatnie kminem rzymskim (fajnie się komponuje z dynią).Wykładamy na dynię nasze mięso.
Pieczarki myjemy lub obieramy ze skórki i kroimy w plasterki. paprykę kroimy w kostkę. Wszystko razem smażymy doprawiając solą i pieprzem.
Na mięso układamy drugą część dyni a następnie nasze pieczarki z papryką.
Czas na sosik. Tutaj mieszamy śmietanę lub jogurt z serkiem topionym. Ponieważ my mieszaliśmy blenderem, to dodaliśmy jeszcze małą garstkę startego żółtego sera i wymieszaliśmy to na jednolitą masę. Po wymieszaniu dodajemy posiekaną natkę pietruszki.
Zalewamy sosem zapiekankę i wstawiamy ją do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na ok 50 minut lub godzinę jeśli grubo pokroiliście dynię. Po tym czasie zapiekankę wyjmujemy, posypujemy startym serem i wstawiamy jeszcze na 15 minut do piekarnika. Proponuję zapiekać bez przykrycia, bo dynia puści trochę soku, który będzie miał jak odparować i się nie zrobi zupa.
No i gotowe. My już zjedliśmy, teraz czas na Was :)
A gdyby ktoś chciał kupić sobie coś na święta, to poniżej macie kodzik rabatowy do sklepu dajar, ważny do końca grudnia.
z dynią biorę wszystko :)
OdpowiedzUsuńNa zdrowie :)
UsuńJutro będzie kolejne danie z dynią, więc zapraszamy.