Do przygotowania sałatki potrzebne będą następujące składniki:
- 1kg marchwii
- 4 pietruszki
- 1/3 selera
- 1kg ziemniaków
- 3 jabłka
- 4 jajka ugotowane na twardo
- 2/3 słoika ogórków konserwowych
- 6 filetów śledziowych typu matias
- 1 puszka czerwonej fasoli
- 1 puszka zielonego groszku
- 0,5 słoika majonezu
- Przyprawy- sól i pieprz
Gotujemy warzywa. U nas warzywa poza ziemniakami służyły do ugotowania wywaru na który przepis znajdziecie tutaj
Oddzielnie gotujemy ziemniaki w mundurkach i jajka. Po ugotowaniu warzywa chłodzimy, ziemniaki i jajka obieramy, jabłka również obieramy i zbieramy wszystko razem.
Teraz najgorsza część roboty, czyli krojenie tego w kostkę. Jeśli ktoś jest miłośnikiem sałatki warzywnej, to polecamy zakup blendera lub maszynki do mięsa z opcją krojenia ugotowanych warzyw w kostkę. Ceny zaczynają się od ok 250 zł, więc tragedii nie ma a codziennie można mieć świeżą sałatkę w kilka minut. Do tego oczywiście zostają nam pozostałe funkcje blendera/maszynki do mięsa. Bardzo fajna sprawa. U nas pokrojenie wielkiej michy sałatki zajęło ok 5 minut.
Podczas krojenia składników nie zapominamy o ogórkach i jabłku.
No to mamy pokrojona klasyczną sałatkę jarzynową.
Teraz robimy ją na śledziową :)
W czasie jak warzywa się gotują, wkładamy filety śledziowe do pojemnika i zalewamy wodą, żeby były mniej słone a następnie wraz z warzywami kroimy je w większą kostkę.
Wrzucamy śledzie do warzyw oraz dodajemy groszek i fasolę.
Teraz pieprz, majonez i sól. Tu uwaga- śledzie są dość słone, więc z solą nie przesadzajcie. Najlepiej wymieszać wszystkie składniki z odrobiną soli, pozostawić na kilka minut, ponownie przemieszać i w razie potrzeby doprawić.
Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz