Do przygotowania kajzerek będą potrzebne następujące składniki:
- 500g mąki pszennej typu 550 lub 650
- 25g świeżych drożdży
- 1 łyżeczka soli
- 1,5 łyżeczki cukru
- 2 łyżki oleju
- 1 jajko
- 3/4 szklanki ciepłej wody
Rozkruszamy drożdże do szklanki, wsypujemy cukier, wlewamy wodę i całość dokładnie mieszamy żeby drożdże się rozpuściły.
Do misy miksera wsypujemy wszystkie suche składniki, następnie wbijamy jajko i wlewamy olej.
Włączamy mikser i pomału wlewamy drożdżowy zaczyn. Ciasto wyrabiamy mechanicznie ok 5 minut.
Przekładamy ciasto do większej miski, posypanej mąką.
A następnie przykrywamy ściereczką, odstawiamy w ciepłe miejsce i czekamy około godziny aż wyrośnie.
Formujemy bułeczki, nacinamy je płytko nożem i odstawiamy na ok 10 minut żeby podrosły.
Nagrzewamy piekarnik do 220 stopni i wsadzamy bułki na ok 20 minut. Jak będą rumiane z góry to są gotowe.
Smacznego
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz