Do przygotowania naleśników będą potrzebne następujące składniki:
Ciasto
- 1,5 szklanki mąki pszennej
- 2 szklanki mleka
- 1 jajko
- łyżka oleju
- szczypta soli
- szczypta pieprzu ziołowego
Farsz
- 1 duży por
- 0,5 średniej wielkości bulwy selera
- 0,5 kg mięsa mielonego (u nas wieprzowo-wołowe)
- 200 ml śmietany 30%
- przyprawy (sól, pieprz, gałka muszkatołowa)
Do roboty.
Na pierwszy ogień idzie farsz. Kroimy pora w talarki i podsmażamy w garnku na odrobinie masła.
W czasie jak por się smaży obieramy selera i ścieramy go na grubych oczkach w maszynie albo ręcznie na tarce, następnie dodajemy go do pora, podlewamy odrobiną wody i dusimy pod przykryciem ok 15 minut żeby warzywa zmiękły.
W tym samym czasie na patelni smażymy mięso mielone.
Na koniec wkładamy mięso do warzyw, wlewamy śmietanę, doprawiamy i gotujemy na wolnym ogniu ok 20 minut aby zredukować wodę. Finalnie farsz powinien być dość gęsty żeby nie wypływał z naleśników. Na zdjęciu farsz przed zredukowaniem.
Teraz czas na ciasto.
Wszystkie składniki na ciasto wkładamy do miski i mieszamy na jednolitą masę. Sposób mieszania dowolny- blender, mikser, trzepaczka...co kto ma pod ręką. Finalnie ciasto powinno mieć konsystencję śmietany.
Smarujemy patelnię olejem (np ręcznikiem papierowym zamoczonym w oleju lub za pomocą pędzelka) i dobrze nagrzewamy. Nalewamy dużą łyżką ciasto i przechylając patelnię rozprowadzamy je na całej powierzchni. Smażymy naleśnika ok minuty z jednej strony. Z drugiej nie trzeba, bo naleśnik jest cienki i się spokojnie usmaży.
Po usmażeniu wszystkich naleśników na każdy z nich nakładamy farsz jak na zdjęciu poniżej
a następnie wszystkie zwijamy w rulonik.
Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz