Do przygotowania ciasta potrzebne będą następujące składniki:
- 1 szklanka mąki tortowej
- 1 szklanka mąki ziemniaczanej
- 1 szklanka cukru
- 1 opakowanie cukru waniliowego
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 duże jabłko
- 125 g roztopionego masła lub margaryny
- 3 całe jajka
- Cynamon i cukier puder do posypania
Do roboty.
Obieramy jabłko i kroimy je na kawałki wycinając gniazda nasienne.
Wszystkie pozostałe składniki umieszczamy w misce i mieszamy razem za pomocą miksera. Uwaga żeby roztopione masło nie było za ciepłe.
Przygotowujemy tortownicę lub małą blaszkę. Smarujemy ją masłem i posypujemy tartą bułką. Dzięki temu ciasto nie przyklei się do formy.
Wlewamy wymieszane ciasto do formy.
Następnie układamy na wierzchu jabłka i posypujemy cynamonem.
Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni i pieczemy ciasto ok 30 minut. Z wierzchu ma się trochę zrumienić a patyczek którym nakłuwamy ciasto w środku ma być suchy. No i tyle. Prawda że prościzna?
Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz