Do zrobienia smalcu będą potrzebne następujące składniki:
- 1 kg słoniny bez skóry
- 0,4 kg surowego boczku
- 2 duże cebule
- 3 ząbki czosnku
- 1 duże jabłko
- 1 łyżeczka soli
- świeżo utłuczony pieprz zielony, pieprz czarny i opcjonalnie kilka owoców jałowca
- 1 łyżka majeranku
Do garnka (ok 3 litrowego) wkładamy słoninę, stawiamy na małym ogniu i wytapiamy pod przykryciem ok 45 minut. Co kilka minut warto przemieszać. Gdy słonina się wytopi, dodajemy boczek i wytapiamy ok 30 minut.
Kroimy cebulę w kostkę, czosnek przeciskamy przez praskę, dodajemy do garnka i całość gotujemy ok 15 minut.
Jabłko ścieramy na dużych oczkach i dodajemy do garnka razem z przyprawami. Całość gotujemy jeszcze ok 15 minut.
Wytopiony smalec wraz ze skwarkami przekładamy do mniejszych naczyń, odstawiamy do ostygnięcia i chowamy do lodówki.
Pozostaje nam się cieszyć smakiem domowego smalczyku do którego żaden kupny nie ma startu.
chodzi za mną domowy smalec :)
OdpowiedzUsuń