Do przygotowania babki potrzebne będą następujące składniki:
- 500 g mąki pszennej typu 450-550
- 50g drożdży
- 3 całe jajka
- 100 g masła
- 300 ml mleka
- 100 g cukru (opcjonalnie 80g cukru białego plus 20 g trzcinowego)
- 1 cukier waniliowy
- 50 g rodzynek
Następnie przygotowujemy zaczyn, czyli rozkruszamy drożdże do pozostałych 50 ml mleka, dodajemy łyżeczkę cukru i dokładnie mieszamy aż drożdże się całkowicie rozpuszczą.
No to mamy podstawę. Lecimy z ciastem.
Do misy miksera wsypujemy cukier, wbijamy jajka i całość miksujemy na kogel mogel. Cukier powinien się całkowicie rozpuścić w jajkach.
Do jajek z cukrem dodajemy przesianą mąkę, wlewamy zaczyn, mleko z masłem i wyrabiamy hakiem do uzyskania jednolitej masy. W zasadzie dało by tu radę mieszadło "K" bo ciasto nie jest zbyt gęste, ale na wszelki wypadek my mieszaliśmy hakiem. Pod koniec dodajemy rodzynki, które przed dodaniem zalewamy na 10 minut wrzątkiem, potem je odcedzamy.
Przygotowujemy formę. My posmarowaliśmy tylko olejem co okazało się błędem. Formę trzeba posmarować masłem i posypać bułką tartą.
Wykładamy ciasto do foremki.
Babkę przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na godzinę. Nasza foremka okazała się odrobinę za mała i babka próbowała nam z niej uciec, ale finalnie babka jest, w zasadzie to już prawie jej nie ma :P Foremka użyta do pieczenia to #myAmbition Fusion Fresh 22cm
Babkę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy o 25 minut. Po upieczeniu odstawiamy do ostygnięcia i dopiero ją wyjmujemy. Próby wyjęcia ciepłej babki mogą się nie udać.
Po wyjęciu babkę oprószamy cukrem pudrem albo lukrujemy.
Smacznego :)
Gdybyście chcieli kupić coś do kuchni, to w sklepie Dajar są aktualnie fajne promocje. Poniżej macie kodzik z dodatkowym rabatem 10% ważny do końca grudnia.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz