Do przygotowania babki będą potrzebne następując składniki:
- 2 kg ziemniaków- po obraniu
- 2 średniej wielkości cebule
- 2 całe jajka
- około 200 g wędzonego boczku
- 6 czubatych łyżek mąki pszennej typ 450-550
- pół łyżeczki mielonego czarnego pieprzu
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka majeranku
- 2-3 przeciśnięte przez praskę lub posiekane ząbki czosnku
Ziemniaki obieramy, myjemy, kroimy na kawałki umożliwiające zmieszczenie w robocie i ścieramy jak na placki. Podczas ścierania jedną cebulkę również wrzucamy do robota i ścieramy razem z ziemniakami.
Boczek kroimy w kostkę i smażymy na patelni. Nie dajemy żadnego tłuszczu do smażenia, bo z boczku i tak się go sporo wytopi.
Wybieramy boczek z patelni i na powstałym tłuszczu podsmażamy drugą cebulkę pokrojona w kostkę.
Do misy wrzucamy wszystkie składniki i całość mieszamy razem na jednolitą masę. Masa powinna być dość gęsta, wtedy lepiej się upiecze. Można mieszać malakserem lub ręcznie- technika dowolna.
Przygotowujemy formę do pieczenia. U nas tortownica o średnicy 22 cm. Smarujemy ją masłem i obsypujemy tartą bułką. Wylewamy naszą masę do formy. Można też użyć małej blaszki, formy do babki lub keksówki- co kto ma, byle nie za duże, bo wtedy babka wyjdzie za niska.
Foremkę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i pieczemy ok godziny. Patyczek wbity w środek babki powinien być suchy.
No i gotowe. Babkę można jeść jako samodzielne danie, w towarzystwie kwaśnej śmietany lub sosu czosnkowego, w zastępstwie gotowanych ziemniaków czy z gulaszem na który przepis znajdziecie tutaj. Jest w smaku podobna do placków ziemniaczanych, ale nie jest smażona w oleju, więc jest mniej kaloryczna.
Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz