Składniki:
Ciasto.
- 3 szklanki mąki- im niższy typ, tym ciasto bardziej puszyste ale mniej odżywcze. U nas dajemy 1 szklankę mąki tortowej, 1 szklankę mąki 650 i 1 szklankę mąki pełnoziarnistej
- 3 łyżeczki cukru
- 50g drożdży
- 1 łyżeczka soli
- 4 łyżki oleju lub oliwy
- 1 szklanka letniej wody (o tym trochę więcej przy wykonaniu)
- Można dodać do ciasta suszoną bazylię, mieloną paprykę itp jeśli macie ochotę
Sos.
- Opcja najłatwiejsza- gotowy ajvar, pesto lub na przykład gęsty ketchup (polecamy Madero premium z czosnkiem i bazylią z biedry bo jest mega dobry)
- Opcja trudniejsza- puszka pomidorów, 2 ząbki czosnku, cebulka w kostkę, ocet, sól, pieprz, olej i długo gotujecie aby woda z sosu odparowała
Na wierzch.
- To na co macie ochotę. U nas pieczarki smażone z cebulką, jakaś wędlina, kukurydza z puszki, starta gouda, serek pleśniowy. Tu macie dowolność. Jak chcecie to można dać kurczaka z ananasem albo suszone pomidory, brokuły, ogórka kiszonego, boczek, kiełbasę...
Wykonanie:
Robimy ciasto.Do misy miksera lub do zwykłej miski wsypujemy mąkę, sól i wlewamy olej. Do tej samej szklanki co odmierzaliśmy nią mąkę wkruszamy drożdże i wsypujemy cukier, dodajemy odrobinę wody i mieszamy wszystko dokładnie aby drożdże się rozpuściły. Teraz uzupełniamy tą szklankę wodą do pełna i wlewamy całość do mąki. Można dodać bazylię i inne przyprawy które chcecie dodać do ciasta. Całość dokładnie wyrabiamy, formujemy ciasto w kulę, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na godzinę.
Po wyrośnięciu ciasto dzielimy na 2 porcje. Jeśli nie zjecie na raz 2 pizz (pizzów, pizza placków...) to można 1 część zawinąć w folię i schować do lodówki. Będzie na jutro ;)
Do pieczenia polecamy specjalną blachę do pieczenia pizzy. Kosztuje to z 15 złotych a jest naprawdę spoko. Jeśli nie macie to użyjcie zwykłej blachy. Nam z tego ciasta wychodzą 2 pizze o średnicy ok 35cm.
Smarujemy ręce olejem i rozciągamy ciasto równo na powierzchni blaszki, następnie smarujemy je z wierzchu sosem pomidorowym i układamy składniki.
Pieczemy ok 15 minut w piekarniku nagrzanym na maksa.
No i tyle. Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz