sobota, 20 stycznia 2018

Chleb pszenny na zakwasie z czosnkiem, bazylią i suszonymi pomidorami

Mój ulubiony chlebek, który niestety jesteśmy w stanie piec tylko w weekendy, bo czas jego przygotowania jest niestety dość długi, za to smak i aromat tego chlebka jest warty każdej minuty poświęconej na jego przygotowanie.


Składniki:

  • 500g mąki pszennej (pół na pół typ 600 i pełnoziarnistej)
  • 250g aktywnego zakwasu żytniego
  • 300-400ml ciepłej wody (ilość w zależności od konsystencji ciasta i gęstości zakwasu)
  • 1 łyżka soli
  • 0,5 słoiczka suszonych pomidorów
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 łyżka suszonej bazylii

Wykonanie:

Z lodówki wyjmujemy zakwas, dokarmiamy go, odmierzamy 250g i przelewamy go do innego pojemnika. Dokarmiony zakwas chowamy do lodówki, natomiast zakwas na chlebek stawiamy w ciepłe miejsce na 2 godziny. Po 2 godzinach powinien on powiększyć swoją objętość i pojawią się pęcherzyki powietrza.
W czasie jak zakwas się aktywuje możemy posiekać czosnek i pokroić pomidory.
Przystępujemy do wyrobienia ciasta. Do misy miksera wsypujemy mąkę, sól oraz wlewamy zakwas i wodę. Co do wody to proponuję wlać 300ml i w razie potrzeby dolewać jej więcej. Ciasto nie będzie zbyt gęste, bo to jest przepis "foremkowy". Wyrabiamy całość na jednolitą masę przez 5 minut. Pod koniec wyrabiania dodajemy pomidory z czosnkiem oraz bazylię.
Smarujemy foremkę masłem i obsypujemy ją tartą bułką, przelewamy do niej ciasto i je wygładzamy szpatułką.
Foremkę przykrywamy i odstawiamy w ciepłe miejsce na 5 godzin. Niestety hleb na samym zakwasie potrzebuje sporo czasu na wyrastanie. Uwaga. Nie przykrywajcie foremki na płasko, bo ciasto się przyklei jeśli nie dopilnujecie że już jest pełna foremka. My robimy coś takiego do przykrycia jak na zdjęciu poniżej.
Po wyrośnięciu ciasto powinno zajmować całą foremkę. Podczas pieczenia chleb już za bardzo nie urośnie więc to bardzo ważny etap.
Wstawiamy chleb do piekarnika nagrzanego do 200-220 stopni i pieczemy przez 70 minut.
Po upieczeniu chleba wyjmujemy go z foremki i studzimy na kratce. Nie krójcie chleba jak jest gorący bo ucieknie z niego para wodna.

PS- będzie lokowanie produktu ale za to nam nie płacą. Gorąco polecamy formy do pieczenia firmy Actuel, które można kupić w Auchan. Foremki są tanie (korytko ok 15 złotych), ale mają świetną powłokę i nic do nich nie przywiera. Przetestowane na kilku formach i wszystkie są naszymi ulubionymi. Rewelacja :)





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz