poniedziałek, 4 grudnia 2017

Gulasz wieprzowy z grzybami

Dzisiaj przepis na pyszny gulasz wieprzowy z dodatkiem suszonych grzybów.

Do przygotowania gulaszu będą potrzebne następujące składniki:
  • 1,5 kg mięsa wieprzowego np szynki, łopatki albo karkówki (u nas szynka)
  • 2 duże cebule
  • 3 ząbki czosnku
  • 3 marchewki
  • 1 garść suszonych grzybów
  • 2 szklanki czerwonego, wytrawnego wina
  • Przyprawy- sól, pieprz czarny, majeranek
  • 1 łyżka mąki pszennej
Przygotowanie dania rozpoczynamy od pokrojenia mięsa w kostkę. Wielkość kostki ok 2x2cm.
Pokrojone mięso smażymy małymi porcjami na patelni. Do smażenia można użyć oleju. Mięso tylko podsmażamy aż lekko zacznie się rumienić. Każdą porcję podsmażonego mięsa przekładamy do większego garnka. Po mięsie smażymy cebulę pokrojoną w piórka i dodajemy ją do garnka.
Marchew kroimy w pół-talarki, przeciskamy czosnek przez praskę, dodajemy przyprawy- każdej po łyżeczce. Zalewamy całość na równo wodą i gotujemy na małym ogniu ok 1 godziny (pod przykryciem).
Po godzinie dodajemy grzyby, dolewamy wino, dokładnie mieszamy i gotujemy pod przykryciem kolejną godzinę.
Teraz zdejmujemy pokrywkę i redukujemy sos ok 0,5 godziny. Na koniec pomalutku dodajemy do sosu mąkę i rozprowadzamy ją równomiernie w sosie. Nie dawajcie tej mąki od razu całej, bo się zrobi kluska. Ja dodaję ją sypiąc palcami po trochu i mieszając dokładnie cały gulasz. Teraz sprawdzacie smak i w razie potrzeby doprawiacie solą i pieprzem. Mięso powinno już być miękkie. Jeśli nie jest, to duście jeszcze chwilkę.
Gulasz można podawać z chlebem, kaszą gryczaną i ogórkiem kiszonym albo jak my z babką ziemniaczaną na którą przepis znajdziecie tutaj.
Smacznego :)




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz