Do
przygotowania bułek będą potrzebne następujące składniki:
- 500g mąki pszennej pełnoziarnistej
- 25g świeżych drożdży
- 1 łyżeczka soli
- 1,5 łyżeczki cukru
- 2 łyżki oleju
- 1 jajko
- 3/4 szklanki ciepłej wody
- Otręby do posypania
No to do
roboty.
Rozkruszamy
drożdże do szklanki, wsypujemy cukier, wlewamy wodę i całość dokładnie mieszamy
żeby drożdże się rozpuściły.
Do misy malaksera wsypujemy wszystkie suche składniki, wlewamy olej, zaczyn drożdżowy, wodę i wyrabiamy ciasto ok 5 minut. Gdyby kleiło się do ścianek misy, to zgarniamy je do środka szpatułką i podsypujemy odrobiną mąki.Gdy ciasto mamy wyrobione, formujemy je w kulkę, umieszczamy w posypanej mąką dużej misce, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na godzinę.
Po godzinie ciasto powinno podwoić swoją objętość.
Odrywamy równe kawałki ciasta (powinno wyjść ok 10 bułek) i formujemy je w kulki, następnie kładziemy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i nacinamy na krzyż nożem.
Smarujemy bułki na wierzchu ciepłą wodą przy pomocy pędzelka i posypujemy otrębami.
Pieczemy ok 20 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni.
Ponieważ korzystamy z piekarnika gazowego, to na sam dół wkładamy jedną z dużych blach i wlewamy na nią pół szklanki wody, zaś same bułki umieszczamy wysoko żeby się nie przypaliły z dołu. Taki sposób pieczenia czyni bułeczki bardzo puszystymi i wilgotnymi w środku. Polecamy spróbować :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz