niedziela, 18 lutego 2018

Pizza która zawsze wychodzi

Dzisiaj przepis na pizzę, która zawsze wychodzi. Jest to wielokrotnie sprawdzony przepis którego używamy przynajmniej raz w tygodniu. Oczywiście w przepisie na pizzę najważniejsze jest ciasto. To co na niej położycie zależy od Waszej inwencji twórczej i pragnienia kubków smakowych. My daliśmy co daliśmy ale nie musicie się trzymać naszej propozycji jeśli chodzi o wierzch.


Składniki:

Ciasto.

  • 3 szklanki mąki- im niższy typ, tym ciasto bardziej puszyste ale mniej odżywcze. U nas dajemy 1 szklankę mąki tortowej, 1 szklankę mąki 650 i 1 szklankę mąki pełnoziarnistej
  • 3 łyżeczki cukru
  • 50g drożdży
  • 1 łyżeczka soli
  • 4 łyżki oleju lub oliwy
  • 1 szklanka letniej wody (o tym trochę więcej przy wykonaniu)
  • Można dodać do ciasta suszoną bazylię, mieloną paprykę itp jeśli macie ochotę

Sos.

  • Opcja najłatwiejsza- gotowy ajvar, pesto lub na przykład gęsty ketchup (polecamy Madero premium z czosnkiem i bazylią z biedry bo jest mega dobry)
  • Opcja trudniejsza- puszka pomidorów, 2 ząbki czosnku, cebulka w kostkę, ocet, sól, pieprz, olej i długo gotujecie aby woda z sosu odparowała

Na wierzch.

  • To na co macie ochotę. U nas pieczarki smażone z cebulką, jakaś wędlina, kukurydza z puszki, starta gouda, serek pleśniowy. Tu macie dowolność. Jak chcecie to można dać kurczaka z ananasem albo suszone pomidory, brokuły, ogórka kiszonego, boczek, kiełbasę... 

Wykonanie:

Robimy ciasto.
Do misy miksera lub do zwykłej miski wsypujemy mąkę, sól i wlewamy olej. Do tej samej szklanki co odmierzaliśmy nią mąkę wkruszamy drożdże i wsypujemy cukier, dodajemy odrobinę wody i mieszamy wszystko dokładnie aby drożdże się rozpuściły. Teraz uzupełniamy tą szklankę wodą do pełna i wlewamy całość do mąki. Można dodać bazylię i inne przyprawy które chcecie dodać do ciasta. Całość dokładnie wyrabiamy, formujemy ciasto w kulę, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na godzinę.
 Po wyrośnięciu ciasto dzielimy na 2 porcje. Jeśli nie zjecie na raz 2 pizz (pizzów, pizza placków...) to można 1 część zawinąć w folię i schować do lodówki. Będzie na jutro ;)
Do pieczenia polecamy specjalną blachę do pieczenia pizzy. Kosztuje to z 15 złotych a jest naprawdę spoko. Jeśli nie macie to użyjcie zwykłej blachy. Nam z tego ciasta wychodzą 2 pizze o średnicy ok 35cm.
Smarujemy ręce olejem i rozciągamy ciasto równo na powierzchni blaszki, następnie smarujemy je z wierzchu sosem pomidorowym i układamy składniki.
Pieczemy ok 15 minut w piekarniku nagrzanym na maksa.
No i tyle. Smacznego :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz