czwartek, 15 lutego 2018

Bułki z pieczarkami

Bułki z pieczarkami to bardzo fajne urozmaicenie na przykład drugiego śniadania. Po prostu wystarczy je zabrać ze sobą i nie trzeba z nich robić kanapek. Piknik, podróż...proszę bardzo. Bułeczki można zabierać wszędzie ze sobą. Najlepsze są z czerwonym barszczykiem serwowane na ciepło, ale zimne też są całkiem spoko.



Składniki:

  • 500g mąki typ 500-650
  • 250ml mleka
  • 100g masła lub margaryny
  • 15g drożdży świeżych lub 1 opakowanie drożdży instant
  • 1 jajko
  • 1 płaska łyżeczka soli 
  • 3 łyżki cukru
  • 0,5kg pieczarek
  • 2 średnie cebule
  • 3 ząbki czosnku
  • Przyprawy- pieprz, sól, oregano

Wykonanie:

Na początek przygotowujemy ciasto. Do rondelka wkładamy masło, wlewamy połowę wody i gotujemy na małym ogniu aż masło się roztopi. Do roztopionego masła wlewamy resztę mleka (obniży to temperaturę masła).
Do misy miksera wsypujemy suche składniki (mąka, sól), dodajemy jajko. W szklance mieszamy drożdże z cukrem i odrobiną letniej wody lub mleka. P rozpuszczeniu drożdży dodajemy je do składników suchych oraz wlewamy masło z mlekiem. Uwaga- masło nie może być gorące. Musi być takie żeby spokojnie można było włożyć do niego palec.
Dokładnie wyrabiamy ciasto mikserem lub zagniatamy je ręcznie. Ciasto kształktujemy w kulę i wkładamy do większej miski posypanej mąką, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na godzinę.
W czasie jak ciasto wyrasta robimy nadzienie. Pieczarki myjemy lub obieramy i kroimy je w plasterki. Duże pieczarki przecinamy najpierw na pół a następnie tniemy w plasterki. Cebulę kroimy w kostkę, czosnek siekamy drobno lub przeciskamy przez praskę.
Na patelni rozgrzewamy odrobinę oleju lub masła i smażymy na nim pieczarki z cebulką i czosnkiem. Dodajemy przyprawy- sól, pieprz, oregano. Smażymy tak długo, żeby odparowała cała woda którą puszczą pieczarki.
Gdy ciasto jest wyrośnięte dzielimy je na 10-12 części. My to robimy na oko, po prostu odrywając kawałek po kawałku. Każdą część ciasta rozciągamy na placek, nakładamy na niego farsz.
Teraz formujemy placek jak pieroga a następnie zawijamy łączenie pod spód i kulamy bułeczkę.
Podobna technika kształtowania jak w przepisie na szpekówki.
Gotowe bułeczki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i zostawiamy na ok 15 minut żeby podrosły.
Smarujemy je rozmąconym jajkiem i możemy posypać makiem, sezamem czy co innego lubicie.
Pieczemy ok 20 minut w temperaturze 200 stopni.
No i gotowe.

3 komentarze:

  1. bardzo fajne są te bułeczki

    OdpowiedzUsuń
  2. Przepis znany ale ciągle lubiany :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tutaj trochę kombinowałem z przepisem na ciasto. Robiłem z ciasta na pizze, z ciasta na kajzerki, w końcu wziąłem przepis na bułki maślane i nie dodałem cukru. Takie są chyba najlepsze :)

      Usuń